Rundt omkring i landet arbejder utallige mænd og kvinder som frivillige brandmænd. Til sammen løfter disse helte en kæmpe samfundsopgave. For når uheldet er ude, og branden hærger, er det vigtigt at det lokale brandkorps kan rykke talstærkt ud. Derfor er det også essentielt, at vi som samfund gør det attraktivt og interessant for unge mennesker, at melde sig som frivillige. Ellers risikerer vi, at landets brandkorps efterhånden kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft. En god måde at løse udfordringen på, er ved at skabe en god holdånd blandt de frivillige hos landets brandkorps. Hvordan det kan gøres ser vi nærmere på her.
Gør brandstationen til et naturligt samlingspunkt
De lokale frivillige brandmænd skulle helst synes godt om at komme forbi den lokale brandstation. Ikke blot når uheldet er ude, og en brand er opstået, men også til fester og hyggelige sammenkomster. Som chef for en lokal brandstation kunne man derfor overveje at shine brandstationen op. Få blandt andet indkøbt nogle lækre nye møbler, få hængt tapet i forskellige farver og mønstre på væggene, og gør i det hele taget en indsats for at brandstationen kommer til at fremstå mere hjemlig og hyggelig. De frivillige, såvel som deres familiemedlemmer og venner, skulle helst forbinde den lokale brandstation med noget trygt og godt, og det kræver ofte en indsats.
Afhold jævnligt fester og teambuildingarrangementer
Så snart I har fået gjort brandstationen mere hjemlig og hyggelig, så skal de frivillige nok komme forbi oftere. Overvej derfor at afholde fester forholdsvist ofte. Gerne fester hvor familie, venner og bekendte kan inviteres med. Dermed kan I potentielt rekruttere nye fremtidige brandmænd blandt de fremmødte festdeltagere.
Et andet godt råd som kan benyttes, og som virkelig kan få rystet de frivillige sammen, er at afholde teambuildingarrangementer. Der findes et hav af forskellige typer af disse events, og fælles for dem alle er, at de styrker sammenholdet og venskabet blandt deltagerne. Netop sammenhold og venskab er vigtigt, for evner de frivillige at stå sammen, så er der langt større sandsynlighed for, at de fortsætter som frivillige mange år frem.
Tag ud på skoler og uddannelsesinstitutioner
En anden god måde at styrke sammenholdet blandt de frivillige på, er ved at tage ud til lokale skoler og uddannelsesinstitutioner, for at formidle det gode budskab om livet som frivillig brandmand. Rigtig mange børn og unge synes det er fedt at være brandmand, men de ved sjældent hvordan man rent faktisk bliver det. Derfor er det oplagt at få fortalt dem om livet som frivillig, så der måske endda kan oprettes et ungekorps i lokalområdet. Hav også gerne en række røverhistorier og gode anekdoter klar i baghånden. Dem vil børnene og de unge med garanti elske at høre.
Afslutningsvis kan det konkluderes, at landets brandkorps og frivillige brandmænd løser en kæmpe opgave i det daglige. Tiden er dog ikke inde til at hvile på laurbærrene. I stedet bør holdånden blandt de eksisterende frivillige styrkes, og en ekstra rekrutteringsindsats bør samtidig igangsættes.