At være brandmand

Når du spørger små børn, så vil rigtig mange af dem være brandmænd, når de bliver voksne. Det at være brandmand er forbundet med noget heroisk, og det er de fleste allerede fra barnsben af. At tænke sig at gå ind i en brændende bygning for at redde dem, der er derinde, og for at slukke ilden. Det kræver mere end almindeligt mod, og derfor er det en så populær beskæftigelse og noget, som både børn og voksne ser op til.

Det kræver mere end mod

Som brandmand skal man selvfølgelig være modig. Det siger sig selv. Men der er mere til uddannelsen end bare det. Det er selvfølgelig at lære og forstå brande. Hvordan de opstår, og hvordan de slukkes.

Men det er også almindelig livredning og førstehjælp samt en lyst til at arbejde på de tidspunkter, hvor de fleste andre af os har fri.

Uddannelsen består af en grunddel, der giver den basale viden på området, og herefter kan du starte på dit arbejde som brandmand. Det kan være på fuld tid eller på deltid. Eller du kan vælge at blive en del af det generelle beredskab, der bliver tilkaldt efter behov.

De mange arbejdsområder en brandmand har

Efter grunduddannelse er du uddannet til hjælper. Så kan man deltage i de basale arbejdsopgaver i forbindelse med brandslukning. Da det er et farligt og specielt arbejde, så kræver det et års erfaring efter grunduddannelsen, før det er muligt at videreuddanne sig og dermed udvide de mange arbejdsområder, som dette arbejder indbefatter.

Den anden del hedder funktionsdelen, og det er her du bliver selvstændig brandmand, der kan og må meget mere end bare at være hjælper. Det giver mulighed for at køre med den første udrykning, det giver mulighed for at fungere som røgdykker, og det giver mulighed for at virke som kemikaliedykker.

Det stopper ikke der

Jo mere erfaring, en brandmand har opnået, desto bedre. Her åbner der sig endnu flere muligheder, nemlig efteruddannelse til først holdleder og efterfølgende indsatsleder.

Det giver mulighed for at lede de øvrige randmænd og dermed sikre, at folk bliver reddet, og at en brand bliver slukket på mest fornuftig vis og så hurtigt som muligt.

Det, du dog skal huske på, er, at du skal være i god form. Som du måske har gættet, så er det et fysisk hårdt arbejde at være brandmand, så du skal være i god form, når du går i gang med uddannelsen, og du skal holde den form gennem hele din karriere.

Men så er du sikret et arbejde, hvor du kommer til at gøre en stor forskel for alle de mennesker, du støder på. Om du redder dem eller deres ejedom er underordnet, din indsats er mere end påskønnet.