Hvad laver et brandvæsen

Du har måske kommet forbi et sted, hvor der er sket en trafikulykke. Der holder både politi og ambulancer, men også en brandbil. Selvom der ikke er en brand.

Det skyldes, at det danske brandvæsen er en del af redningsberedskabet. De rykker derfor ud til andre arbejdsopgaver end kun ildebrande, som dog er deres største arbejdsområde.

Redning for en brandmand er nemlig mere end bare ild, det er det at redde menneskeliv, og med den erfaring de har fra arbejdet med blandt andet brændende bygninger, så er de gode til at få mennesker sikkert ud. Det kan være meget aktuelt, hvis en person sidder klemt fast i en bil efter en ulykke.

Heldigvis er det meget sjældent, der går ild i en bil, så deres arbejde er at få folk sikkert ud, få bilerne væk fra vejen og gjort området sikker for færdslen igen.

Der skal være et brandvæsen alle steder

Danmark er på mange områder et meget gennemreguleret land, og der er bestemt både fordele og ulemper ved dette. En af de store fordele er dog, at alle områder i Danmark fra de største byer til de tyndest befolkede områder skal have et beredskab, der dækker ambulancekørsel og brandvæsen.

Hvordan, det gøres, har lidt mere frie rammer, så længe de findes, og så længe de passer deres arbejde. Derfor kan du være sikker på, at hjælpen er på vej, hvis du en dag skulle være så uheldig, at du har brug for at ringe til alarmcentralen efter hjælp.

Det lokale består derfor i at vurdere, hvor stor en risiko, der er i det pågældende område, og derefter sikre, at det eksisterer det nødvendige beredskab. Det er en konkret vurdering, for der er forskellige risici forskellige steder i landet.

I byer bor folk tæt, og her kan risikoen være, at en brand hurtigt spreder sig. Især hvis der er tale om lejlighedsbyggerier af ældre dato, hvor ild kan sprede sig hurtigt til mange boliger eller kontorer, fordi der er træ og andre brandfarlige dele i selve konstruktionen.

På landet er risikoen en anden. Det kan være mark- eller skovbrænde, der hurtigt kan sprede sig i tørt vejr, men også fordi der er flere stråtækte ejendomme, der er i risiko for tagbrænde.

Det er derfor en løbende vurdering, hvad det konkrete behov er.