Brandmænd har også hunde

Nu om dage er de bedst kendt fra tegnefilmenes verden, for her er der altid en dalmatiner, der løber med brandbilerne eller sidder inde i den, når der rykkes ud til en brand.

Det er dog en historie, der bygger på virkeligheden, for dalmatinere har været brugt il dette arbejde. Oprindeligt skyldtes det, at der er tale om en udholdende jagt- og vagthund, og den blev brugt til at løbe ved siden af hestevogne for at undgå landevejsrøverier.

De første brandbiler var ligeledes hestetrukne vogne, og derfor blev det helt naturligt, at dalmatineren også løbe efter dem, når de skulle hen til en brand. De skelnede ikke mellem almindelig kørsel ved hestevogn og udrykning til brand.

Når der ikke var udrykning og kørsel, så har denne hund fungeret som vagthund, og den har sikret, at der ikke skete noget med alt det dyre udstyr, at ingen stjal vognene og heller ikke hestene.

De er en maskot

I USA er dalmatineren stadig kendt som firehouse dog, men der er ikke i vores del af verden hunde, der arbejder med den slags mere.

Det sagt, så er hunde og deres gode næser gode brandalarmer, der advarer ved udvikling af røg.