At blive brændt på bålet

Nu om dage kan ingen forestille sig, at det at blive brændt levende, var en straf, der skulle bruges for selv den værste forbrydelse. en historisk set er det at blive brændt på bålet været benyttet som dødsstraf for mange forskellige forbrydelser. Både det, men ogs andre lige så modbydelige metoder.

Nu om dage er det eneste, der brændes på bålet, en heks lavet at vaskeægte papir, en tradition der fortsat fejres til midsommer i forbindelse med Sankt Hans aften.

En velkendt straf for mange forbrydelser

Der hersker samtidig bred enighed om, at det at blive brændt på bålet ikke har været en fornøjelse. På baggrund af den måde et bål er bygget op på, vil den dømte ikke dø på grund af varmen og ilden, men snarere blive kvalt af røgen i form af røgforgiftning.

Det er en form for straf, der er bedst kendt fra middelalderen, hvor den blev brugt forholdsvist hyppigt, men som strafmetode har den været brugt længe før.

Dem, der blev brændt levende, var dem, der var straffet for forræderi og kætteri. Til den sidste del hører også de mange heksebrændinger, der fulgte med i tiden efter reformationen.

Heksebrændinger

Straffen for hekseri er kort og brutalt døden. Hekse er dem, der stod i ledtog med den onde selv, og som derfor skulle straffes på denne måde.

At være heks viste sig på mange måder. Nogle hekse gjorde dyrene syge på nabogårdene og forgiftede bøndernes afgrøder. Andre hekse spiste børn. Hekse blev derfor forfulgt, i nogle lande som for eksempel Danmark, af staten. I andre lande, primært de sydlige, katolske lande, skete heksebrændinger af hobe af mennesker i bestemte områder, der begik selvtægt mod personer, de mente var hekse.

Kættere blev også brændt

At være kætter var lige så slemt at være heks. En kætter var en, der ikke levede i overenstemmelse med den kristne lære, en der derimod afviste denne.

Den mest kendte kætter af dem alle er nok Jeanne d’Arc. Hendes endeligt var, at hun var iført en mands tøj. Noget der var i strid med datidens regler. Af den grund kunne hun straffes som kætter, en straf der som med de senere hekseforfølgelser blev straffet med at blive brændt levende på bålet.

På baggrund af datidens tro – og overtro – måtte mange mennesker lade livet på denne brutale måde.