De røde brandbiler rykker ud til 25.000 brande hvert år

Hvert år rykker brandbiler i Danmark ud til omkring 25.000 brande i familiehuse. Hvordan er de indrettede? Hvorfor er brandbiler røde? Hvad kan der gøres til at forebygge de mange ildebrande? Det kan du læse mere om nedenfor.

Hvorfor er brandbiler røde?

Der er ikke noget endegyldigt svar på hvorfor brandbiler er røde. En teori peger på at de tidlige udgaver af brandstationer bestod af ulønnede frivillige. De frivillige havde naturligvis ikke mange penge at give til aktiviteten, og rød var efter sigende den billigste maling.

Det fortæller en teori, mens en anden teori fortæller det stik modsatte.

Vi er stadigvæk i tidsperioden da brandstationer bestod af ulønnede frivillige. Men denne teori hævder at der dengang var enorm konkurrence blandt frivillige korps i nabobyer. Denne teori hævder at rød var den dyreste maling, og at de frivillige malede brandbilerne røde, som et symbol på stolthed.

Der er flere teorier, hvor de kommer fra, og måske er den næste mere troværdig. En anden teori peger på at brandbilerne blev røde, for at de kunne skille sig ud fra de andre køretøjer på vejene. I starten af det 20. århundrede solgte Ford udelukkende sorte biler. Derfor var der ingen tvivl om at de røde brandbiler ville være til at se i et hav af sorte køretøjer.

Derfor er nogle brandbiler gule

Brandbiler er røde i størstedelen af verdenen, men du kan også støde på brandvogne i gule og grønne nuancer. Især lime grøn er et populært alternativ, og det skyldes at de er nemmere at få øje på dem. Studier peger på at gule og lime grønne brandbiler er nemmere at se i mørket sammenlignet med. De røde brandvogne.

Brandbiler er ikke billige

De røde brandbiler er ikke billige, når der er tale om det bedste af det bedste. I Ribe har de investeret flere millioner kroner i udrykningskøretøjerne. Her har de fået fingrene i det der kaldes for verdens mest effektive brandbil. Når det kommer til den perfekte bilindretning, er den udstyret med en utrolig effektiv Cobra-skæreslukker.

Den slukker kan blandt andet skære gennem tykke betonvægge og panserglas. Skæreslukkeren kan også dæmpe en bygningsbrand ved brug af metalgranulat, og det giver røgdykkerne mulighed for at bekæmpe brande i lukkede rum.

Færre personer omkommer i brand i Danmark

I 2019 mistede 49 personer i Danmark livet ved brand. Det tal er historisk lavt siden man begyndte at føre statistik over det i 1983. Men der er stadigvæk plads til forbedring. Fx viser tal at omkring 60 procent af dem, som mistede livet i brand, ikke havde en røgalarm sat op.

Derudover er rygning den hyppigste årsag til de fatale brande. Over halvdelen af dødsbrandene i Danmark er forbundet med rygning. Derfor er det vigtigt for især rygere at huske at slukke cigaretten ordentligt. Det anbefales også altid at sikre at skodderne er slukkede.

Andre steder i landet, har der været fokus på stigevogne. I Aarhus har de investeret helt op til fem millioner kroner per stigevogn, som hjælper med at komme hurtigt og sikkert rundt i byen i forbindelse med udrykning. Det kan godt være at der er tale om en kostbar investering, men det er med til at redde menneskeliv. Derudover forventes de nye stigevogne også at holde i mindst tyve år.