Undgå brand i hjemmet

Sådan forhindrer du ildebrand

Mange ildebrande opstår på grund af helt almindelige hverdagsfejl. Det kan være tændte stearinlys, tekniske fejl på elektriske apparater, rygning i sengen eller en glemt kogeplade. Bare rolig, der er hjælp at hente. Vi har samlet de hyppigste årsager til brand og råd til, hvordan du nemt og hurtigt kan forebygge dem. Selvom det er uhyggeligt, at det som skulle være trygt, vores hjem, har flere brandfarer end vi går og tror, så er det heldigvis også det sted, hvor vi har mest kontrol. Hvis man blot har sin sunde fornuft med sig, skulle faren ikke være særlig stor. Vi vil gerne hjælpe fornuften på vej med nogle påmindelser om, hvor i hjemmet der er størst risiko.

Undgå brand i hjemmet

Elektriske apparater skal være frakoblet, når de ikke bruges. Det gælder tv, elkedel, føntørrer mm. Selvom du tror, tingene er slukkede, løber der stadig strøm igennem apparatet, hvilket øger risikoen for brand, særligt ved lynnedslag. Vær opmærksom på hvilke pærer, du bruger i dine lamper. Nogle slags kan blive brandvarme, og ved en fejlmontering kan det hurtigt gå galt. Følg instruktionerne nøje, og sørg for at de er rigtigt sat til. En stikdåse med mange apparater tilkoblet kan være smart og strømsparende, men med den mængde strøm, der løber igennem, kan en sådan dåse hurtigt blive varm. Overvej hvor stikdåsen er placeret, da de kan blive overophedet og medføre brand.Vidste du godt, at fedt kan antænde? Ved en emhætte er der både fedt og luft, og den kombination kan være farlig. Sørg derfor jævnligt at rengøre din emhætte.En lidt mere åbenlys brandfare er brændeovne. Hvis du er heldig, at have sådan en, skal du huske at holde særligt godt øje med den. En gnistfanger er et must-have, og så er det altid vigtigt at tømme asken fra pejsen et sikkert sted, hvor der ikke er antændingsfare. Det ville være ærgerligt, hvis der gik ild i dine helt nye converse sko, ikke? Faktisk kan sko være skyld i ildebrand, hvis man har vadet i gnister uden at vide det.

Der er flere brandfarer i hjemmet, end du tror

Brandfarer i hjemmet

De fleste brandfarer sker i hjemmet – ja, lige der, hvor alt skulle være trygt og godt. Derfor kommer vi med Gode råd til at forhindre ildebrand, så du kan være sikker i eget hus. Mange mennesker tænker nok ikke over, hvor varm en elpære kan blive eller hvor hurtigt en enkelt gnist kan antænde – og hvor svært det er, at kontrollere en brand, når den først går i udbrud. Derfor er det vigtigt at sprede budskabet, og minde folk om de små farer, der kan ligge og lure, uden man tænker over det. Det er langt fra alle komfurer, der slukker af sig selv eller advarer, hvis kogepladen er tændt uden noget på sig. I en travl hverdag kan man hurtigt glemme små ting som at slukke for en kogeplade, og det er netop her, vi ofte ser skader i helt almindelige hustande. Et andet eksempel fra dagligdagen er helt almindelige stikdåser. De befinder sig i de fleste hjem, men det er nok ikke alle, der overvejer hvor de ligger henne. En stikdåse med den mængde strøm kan hurtigt overophede og skabe ildebrand, hvis den ligger tæt på noget tørt, branden kan tage fat i. Vi opfordrer til, at man bliver opmærksom på hverdagens små farer, så man kan passe på sig selv og sin familie.